Posted By ovidiu Posted On

Despre matreata : cauze, remedii si cele mai bune sampoane antimatreata

Mai bine de 50% din populatie este afectata de matreata, ce vine la pachet si cu senzatie de mancarime sau chiar exfolierea scalpului. Aceasta poate conduce la scaderea stimei de sine, generand neplacere, complexe si chiar disperare. De ce disperare? Fiindca cei care s-au confruntat cu matreata stiu foarte bine ca nu este tocmai floare la ureche sa scapi de ea si de aceea este foarte dificil sa alegi cel mai bun sampon antimatreata, care sa dea si rezultatele asteptate si sa te scape de acest incovenient destul de vizibil si neplacut!

Din punct de vedere medical, matreata reprezinta o forma de dermatita seboreica ce poate aparea pe fondul expunerii unei ciuperci, dar poate fi determinata si de utilizarea anumitor produse de styling nepotrivite sau chiar din cauza administrarii anumitor medicamente. De multe ori, poate aparea inoportun si odata instalata este greu de scapat de ea!

Exista doua tipuri de matreata si trebuie tratata in functie de categoria din care face parte.

Matreata uscata apare la personaele cu peile uscata, aceasta fiind mai sensibila, in special in sezonul rece, cand temperaturile sunt foarte scazute sau atunci cand sunt folosite produse de styling agresive cu pielea. Practic, matreata uscata este formata din particele de epiderma de culoare alba ce se despind de pe scalp fiind insotite, de regula, cu senzatie de mancarime la nivelul scalpului, dar si de senzatie de piele care strange.

Matreata grasa apare la persoanele cu par cu tendinta de ingrasare. Sebumul este uleiul natural produs de glandele sebacee, ce deservesc la mentinerea hidratata a pielii capului. In anumite situatii, scalpul poate produce mai mult sebum decat este necesar, iar in momentul in care sebumul intra in contact cu ciuperca numita Malassezia conduce la formarea matretii. Acest tip de matreata este de culoare galbena, poate determina mancarime la nivelul scalpului, dar si la ingrasarea excesiva a parului.

Care sunt cauzele principale ale aparitiei matretii?

Exista foarte multe cauze ce pot conduce la aparitia matretii, insa principalele sunt:

  1. Utilizarea anuitor produse de styling nepotrivite: produsele nepotrivite pot provoca foarte usor matreata prin agresarea scalpului. Exemple populare in acest sens pot fi: fixativul, spuma de par, ceara, gelul si asa mai departe.
  2. Vopseaua de par: poate avea si ea un astfel de efect, mai ales, in cazul persoanelor cu piele foarte sensibila.
  3. Apa cu care este spalat parul: poate parea ciudat, insa si apa de la retea poate fi vinovata pentru aparitia matretii. Daca apa nu este limpede sau este foarte dura poate determina foarte usor aparitia matretii.
  4. Dereglarile hormonale: reprezinta o alta cauza foarte populara ce influenteaza productia de sebum.
  5. Deficitul de vitamine si minerale: la fel ca dermatita seboreica, si matreata poate aparea pe un fond de deficil de zinc, vitamina B3, vitamina B2 sau vitamina B6. este foarte important ca nivelul nutrientilor din organism sa fie unul optim pentru a preveni astfel de neplaceri.
  6. Igiena neadecvata: sigur ca si o igiena precare poate conduce foarte usor la aparitia matretii. Trebuie sa spalati parul, dar mai ales, scalpul regulat, ori de cate ori tipul parului o impune. De asemenea, este recomandata folosirea de sampoane si masti specifice tipului de scalp pe care il aveti.
  7. Temperatura extrema: poate favroiza aparitia matretii prin deshidratarea pielii. In acest sens, temperaturile ridicate, aerul produs de uscatorul de par, dar si baile fierbinti pot contribui la aparitia matretii.
  8. Ciuperca Malassezia: este principala responsabila pemtru aparitia matretii. Aceasta ciuperca se afla pe scalpul oricarui om si la nivelul pielii anumitor mamifere. Insa, diferenta este ca doar 50% dintre noi ne confruntam cu o sensibilitate a scalpului la aceasta ciuperca. Cu alte cuvinte, aceasta ciuperca transforma uleiurile de la nivelul scalpului in acid oleic ce cauzeaza o reactie neplacuta, ulterior ducand la accelerarea procesului de regenerare a pielii.

Care sunt zonele afectate de matreata de pe corp?

Cel mai adesea zona scalpului este afectata fiindca aici se afla cele mai multe glande sebacee. Insa, poate aparea si la nivelul sparancelor, zonei axiale si inghinale, dar si in zona fetei. Zona sprancenelor este predispusa in special cand o supunem anumitor tratamente si proceduri agresive, inclusiv vopsirea sprancenelor, folosirea fardurilor si asa mai departe. Zona axiala si inghinala poate fi afectata ca urmare a unei dermatite seboreice sau atopice, insa vestea buna este ca se trateaza usor. Zona fetei este afectata ca urmare a suprapopularii pielii cu aceeasi ciuperca ce afecteaza si scalpul.

Cum tratam matreata?

Matreata poate fi, cu siguranta, combatuta atunci cand urmam tratamentul corect. Desi uneori poate parea un proces anevoios, este de datoria noastra sa identificam produsele potrivite noua. In principiu, cele mai eficiente sampoane si solutii sunt cele care au la baza zinc piritiona, gudron, acid salicilic, sulfura de selenoi sau ketoconazol.

Uneori, este necesara si urmarea unui tratament medicamentos, insa evident doar la recomandarea medicului dermatolog. Cele mai populare tratamente impotriva matretii raman sampoanele, insa nu cele pe care le gasiti in supermarket-uri. De regula, acele sampoane nu au un randament atat de bun si nu ofera rezultatele scontate.

Chiar daca pe un sampon scrie anti-matreata, nu este musai sa fie eficient. Prin urmare, cele mai eficiente sampoane anti-matreata care au dat cel mai bun randament in randul utilizatorilor sunt mentionate aici https://www.parericosmetice.ro/cel-mai-bun-sampon-antimatreata/.

Sampoanele antimatreata trebuie folosite regulat pana ce matreata va fi eliminata complet. Samponul trebuie tinut pe scalp cateva minute pentru a isi face efectul, insa va recomand sa cititi si instructiunile de pe samponul pe care il achizitionati pentru a il folosi corect.

Nu folositi frecvent sampaone foarte agresive fiindca riscati sa deshidratati scalpul, favorizand astfel aparitia matretii. Pe de alta parte, nu folositi sampoane ce incarca scalpul si nu curata eficient atat scalpul, cat si firul de par. De asemenea, intotdeauna aveti in vedere ca la fiecare spalare sa samponati de doua ori. Prima samponare presupune degresarea scalpului si a parului, iar a doua vizeaza curatarea optima.

Prin urmare, stilul de viata sanatos si echilibrat, buna igiena, folosirea produselor potrivite de ingrijire va pot ajuta sa combati aceasta problema. Pentru unele persoane poate va parea dificil, mai ales, daca anterior au incercat tot felul de solutii fara rezultate, insa buna informare si urmarea sfaturilor specialistilor este solutia problemei; solutie pe termen lung, nu doar temporar.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *