Posted By ovidiu Posted On

Cum sa alegi telescoape astronomice bune?

Dechizia de achizitionare a unui telescop bun este una importanta iar daca veti face cea mai buna alegere, atunci te poti bucura de o viata schimbata si de minunile Universului, privind lumea cu alti ochi si in special cosmosul, cu multa usurinta.

De cate ori nu te-ai uitat la mici video sau poze cu universul, planetele si alte obiecte ceresti si ti s-au parut fascinante, ba chiar te gandeai ca intr-o zi ai vrea sa fii pe o astfel de planeta pentru vedea corpul ceresc live. Ei bine, cele mai bune telescoape astronomice reprezinta produse care ar putea face posibila aceasta senzatie, descoperindu-ti cerul doar printr-o singura privire prin ocular si aducand mai aproape acest vis al tau.

Ce face mai exact un telescop?

Un telescop astronomic colecteaza lumina venita de la corpul ceresc si o reda sub ocular, in detalii fine si mai apropiate, in functie de nivelul si optiunile telescopului.

De ce accesorii am nevoie odata cu telescopul?

De multe ori incepatorii sunt tentati sa cumpere cat mai multe accesorii pentru telescopul lor insa trebuie sa tineti cont de faptul ca in ziua de astazi, cele mai moderne telescoape astronomice sunt vandute ca si kituri complete, care nu au nevoie de alte accesorii in plus de cumparat.

Odata ce ai achizitionat un kit de telescop astronomic, nu iti ramane decat sa il asamblezi si sa te asiguri ca ai facut acest lucru dupa instructiunile din pachet iar apoi poti privi cerul si alte obiecte lumesti, bucurandu-te de aceasta experienta inedita, interesanta si fascinanta in acelasi timp.

Diferentele dintre un telescop mic, mediu si mare

Piata de telescoape astronomice este plina cu multe modele de diferite dimensiuni, care poate face alegerea acestui produs destul de dificila si de aceea este important sa stii care marime este cea mai potrivita pentru voi, in functie de ce aveti de gand sa faceti cu acest produs. Cand cineva se refera la marimea unui telescop astronomic, de regula acesta vorba despre marimea aperturii iar un telescop cu o apertura mai mica de 4 inchi se numeste telescop mic.

Telescoapele astronomice medii au o apertura cu valoarea cuprinsa intra 4 si 10 inch si sunt ideale pentru a fi achizitionate de catre pasionatii de astronomie incepatori, fiind accesibile la pret si foarte bine construite.

Telescoapele mari au o apertura mai mare de 10 inchi si sunt adresate persoanelor cu un puternic interes in tot ceea ce inseamna astrronomie si descoperirea spatiului sau a obiectelor ceresti, fiind foarte populare in randul pasionatilor si astronomilor profesionisti, care investesc un buget considerabil pentru noi descoperiri si pentru a fi la curent cu ultimele tehnologii in acest domeniu.

Ingrijirea unui telescocop astronomic

Un telescop reprezinta o investitie si de aceea este nevoie sa fiti atenti atunci cand cheltuiti bugetul pe un astfel de produs si sa il ingrijiti corespunzator. Unul dintre cele mai mari aspecte atunci cand vorbim de ingrijirea unui telescop astromic il reprezinta curatarea opticii, care trebuie efectuata cu mare atentie. Daca nu este curat cum trebuie, atunci cu siguranta nu veti putea sa observati corpurile ceresti asa cum va doriti cu detalii mai fine si cu o claritate deosebita.

Acele detalii se pot pierde in mici particule de praf de pe oglinda telescopului si de pe lentile, distorsionand lumina si facand mai dificila observarea planetelor si a stelelor. Cu o mentenanta preventina poti sa impiedici sa apara aceasta problema si sa te bucuri de magia cerului instelat, de planetele sistemului solar si de observatii pe Luna.

Sfaturi utile pentru incepatori

Unul dintre cele mai bune sfaturi care se pot da unui incepator in ale astronomiei si observatiilor printr-un telescop este acela de a avea asteptari realiste si sa nu se astepte sa vada din prima acele imagini facute de telescoapele mari precum Hubble, pe care le punem de regula ca background de ecran.

Este aproape imposibil sa obtii aceeasi calitate a imaginii cu un telescop dedicat incepatorilor si destinat pietii de consumato, cele mai bune si performante telescoape astronomice din lume costand milioane de dolari si tot nu ating finete detaliilor obtinute de telescopul spatial Hubble.

Asadar, nu te astepta sa obtiii acele imagini fabuloase pe care le veti in emisiunile sau revistele de specialitate in Astronomie sau de stiinta, insa vei obtine imagini corecte, care te vor face sa iti doresti sa investesti mai mult si sa vezi alte detalii mai interesante, corpuri ceresti noi etc.

 

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *